Close

Videopelien musiikki

Suositun videopelin musiikilla voi olla satoja miljoonia kuuntelukertoja maailmanlaajuisesti. Usein vielä pelien parissa viihdytään pitkiä sessioita, ehkä pidempäänkin kuin minkään yksittäisen albumin kanssa. Omana alanaan pelimusiikki ei kuitenkaan vielä ole samalla arvostustasolla kuin vaikkapa elokuvamusiikki.

Tämä varmasti juontaa juurensa pelaamisen ja pelilaitteiden verrattain lyhyestä historiasta. Vielä kolme vuosikymmentä sitten varhaiset kotikonsolit ja mikropc:t eivät pystyneet toistamaan kovin kummoista musiikkia. Myös muistin rajallisuus asetti rajoja luovuudelle. Moni ehkä mieltää siis vieläkin pelimusiikin yksinkertaiseksi ”pimputteluksi”.

Tosifanien keskuudessa arvostusta toki löytyy tälläkin puolella. Esimerkiksi Youtubessa soundtrackeja toistavat videot ovat hyvin suosittuja. Radiossa tai klubeilla niitä kuitenkin edelleen vähemmän kuulee.

Osin kyse on rahasta ja pelialan sopimusmalleista. Peliyhtiöt ostavat musiikkituotannon oikeudet usein kertakorvauksella peliä varten, ja sen muuta käyttöä ei juuri kehitetä.

Kuitenkin pelimusiikkia tekevät oikeat säveltäjät ja muusikot, eivät koodarit sivutyönään. Suomalaisista muusikoista tunnetuin pelimusiikkia tuottava ryhmä on epäilemättä GMC eli Game Music Collective. He ovat järjestäneet myös useita pelimusiikin konsertteja.

Related Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *